Zo zet je perfecte koffie met een cafetière of French press
Een cafetière is simpel in gebruik, maar er is een groot verschil tussen gewoon koffie zetten en écht een perfect kopjes koffie maken. Want met de juiste techniek breng je de smaken van je koffieboon tot leven. In dit artikel geven we je een stap-voor-stap handleiding, inclusief tips om fouten te voorkomen.
Voordelen aan koffie zetten met een cafetière
Een cafetière is niet voor niets al decennialang geliefd bij koffieliefhebbers. Het is een methode van koffie zetten die makkelijk is en super smaakvol. Als je koffie zet met een cafetière, dan heb je deze voordelen:
- Volle en rijke smaak
- Makkelijk in gebruik
- Duurzaam en betaalbaar
- Flexibel en makkelijk mee te nemen
- Meerdere kopjes in één keer
Stappenplan
Lees hieronder het stappenplan om de beste koffie te zetten
Wat is een cafetière?
Een cafetière, ook wel French press genoemd, is misschien wel de meest toegankelijke manieren om koffie te zetten. Je hebt geen ingewikkelde apparaten en geen papieren filters. Eigenlijk alleen een metalen filter, koffiebonen, water en een pers. Je voegt grof gemalen koffie toe, giet er heet water over en laat dit even trekken. Daarna druk je rustig de pers naar beneden en klaar: een volle, aromatische kop koffie. Doordat de natuurlijke oliën van de koffie behouden blijven, proef je meer body en rijkere smaken dan bij veel andere zetmethodes. Simpel, puur en precies zoals goede koffie hoort te zijn.
Wat heb je nodig?
Als je koffie wilt zetten met een cafetière, dan moet je zorgen dat je alles bij de hand hebt:
- Een cafetière (glas of RVS)
- Versgemalen koffie + koffieschepje
- Net niet kokend water
- Lepel of houten roerstaaf
- Een timer
Stap 1 – Kies de juiste verhouding
Voor het zetten van koffie met een cafetière heb je een duimregel die je kan gebruiken. Per liter water hebt je 60 gram gemalen koffiebonen nodig. Je kan dit sterker of juist niet maken voor jouw gewenste sterkte.
Stap 2 – Koffiebonen maken
Gebruik altijd gemalen koffiebonen. Je kan er voor kiezen om de koffiebonen zelf te maken, of een zakje te kopen. Zorg ervoor dat de koffiebonen grof zijn gemalen, dit is veel lekkerder dan een fijne maling. Want dat zorgt ervoor dat het bitter wordt.
Stap 3 – Verwarm het water
Breng water aan de kook en laat het zo’n 30 seconden tot een minuut afkoelen. Want als het water te heet is dan verbrand de koffie. Dus zorg ervoor dat het water niet meer kookt. En te koud water maakt de koffie vaak slap.
Stap 4 – Voeg de koffie en water toe
Die de gemalen koffiebonen in een lege cafetière. Giet vervolgens de helft van het water in de cafetière. Wacht heel even, de koffie zal al het water opnemen. Voeg vervolgens de rest van het water toe.
Stap 5 – Roeren
Roer zachtjes met een lepel of houten staaf om alle koffie gelijkmatig te mengen. Gebruik geen metalen lepel in een glazen cafetière om krassen of breuk te voorkomen.
Stap 6 – Laten trekken
Plaats het deksel op de cafetière met de pers helemaal omhoog. Laat de koffie exact 4 minuten trekken. Als je het langer laat staan, wordt de koffie bitterder. Als je de koffie korter laat staan, dan is het slapper.
Stap 7 – Persen en serveren
Druk de pers langzaam en met gelijkmatige kracht naar beneden. Als het zwaar gaat, is je maling waarschijnlijk te fijn. Schenk vervolgens de koffie in je kopjes of in een thermoskan. Laat de koffie niet in de cafetière staan, want dan wordt de koffie bitter.
Wat zijn veelgemaakte fouten bij het zetten van koffie?
Met het zetten van koffie met een French press of cafetière gaat er eenvoudig is mis. Daarom bespreken we hier de vijf meest voorkomende fouten.
- De koffie is te fijn gemalen: dit zorgt er voor dat de koffie troebel en bitter wordt.
- Te heet water: de smaak wordt hierdoor een stuk minder
- Koffie laten staan in de cafetière: dit zorgt voor een bitter nasmaak.
- Niet goed afwegen: als je de verhouding niet goed hebt van de koffie in combinatie met het water, dan kan de koffie of heel bitter worden of heel slap.